zondag 4 mei 2008

Preitaartjes

Uit een Colruytfolder.

Ingrediënten (6 personen):
- 1 vel uitgerold bladerdeeg
- 6 sneden rauwe ham (bv. Ganda-ham)
- 500 g gesneden prei (diepvries)
- 175 g verse kaas met tuinkruiden en look
- 3 eieren
- 1 el boter
- ong. 6 el dennenpitten
- nootmuskaat
- peper en zout
- 6 taartvormpjes van 9 à 10 cm

Voorbereiding:
- Verhit 1 el boter in een kookpot, doe er de diepgevroren prei bij en laat al roerende een tiental min stoven, tot al het vocht verdampt is. Laat wat afkoelen.
- Klop de drie eieren los. Hou 1 el opzij voor de afwerking en klop de rest door de verse kaas. Meng met de gestoofde prei en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Snij de rauwe ham in snippers.

Bereiding (10 min en 15 à 20 min in de oven):
- Rol het bladerdeeg lichtjes uit en haal er 6 rondjes uit met diameter 9 à 10 cm. Hou nog wat deeg apart voor de afwerking.
- Bekleed de taartvormpjes met het bladerdeeg en doorprik enkele keren met een vork. Verdeel de eiermengeling over het deeg en werk af met de fijngesnipperde ham.
- Snij uit de restjes deeg 6 figuurtjes (bv. driehoekjes) en strijk de bovenkant in met het overgehouden losgeklopte ei.
- Leg op elk taartje voorzichtig een figuurtje (zorg ervoor dat het niet onder de preivulling zakt) en bestrooi met enkele dennenpitten.
- Schuif in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende een 20-tal min. De taartjes zijn gaar als het eiermengsel gestold is. Als u erin prikt met een mesje, moet het er droog uitkomen.

Afwerking:
Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en serveer lauw of koud.

Tip:
- U kan op basis van dit recept ook een grotere quiche maken. Reken dan ongeveer 45 min baktijd. Rol het deeg lichtjes uit en neem geen al te grote taartvorm (max. 24 cm). Zo houdt u nog wat restjes deeg over voor de versiering.
- Voor vegetariërs laat u gewoon de ham uit de bereiding.

Begeleidende wijn:
Riesling, Cuvée Réservée, Caves de Bennwihr, A.C. Alsace

Geen opmerkingen: