maandag 2 februari 2009

Aardappelsoep met look en zalmhapjes

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 3 bollen knoflook
- 2 aardappelen
- 1 sjalot
- 1 preiwit
- 1/3 bosje peterselie
- 1 el boter
- 50 g pecorino
- 1 l vleesbouillon
- 2 dl witte wijn
- peper en zout
- 1 à 2 sneden gerookte zalm
- 1 plak bladerdeeg van 90 g (diepvries)
- 1 ei

Voorbereiding
- Snij het preiwit, de sjalot en de aardappelen grof.
- Knip de peterselie fijn.
- Pel de bollen knoflook, snij de teentjes in twee en verwijder de kiem. Breng water aan de kook en leg er de teentjes knoflook gedurende 2 min in. Giet af, neem vers water en herhaal dit nog eens.
- Maak met een dunschiller schillen van de pecorino.
- Laat het bladerdeeg gedurende 15 min ontdooien en snij in 8 gelijke delen.
- Snij de zalm in 8 stukken en leg op het voorgesneden bladerdeeg.
- Sluit de bladerdeeghapjes door de uiteinden van elk stuk naar het midden te brengen.
- Klop het ei los met een vork en strijk er de bladerdeeghapjes mee in.

Bereiding (25 min)
- Verwarm 1 el boter in een kookpan en laat de aardappelen, de prei en de sjalot gedurende 2 min sudderen.
- Voeg de knoflook toe en giet de witte wijn en de bouillon over de groenten. Laat nog 20 min sudderen.
- Leg de bladerdeeghapjes op een beboterde plaat en schuif gedurende 15 à 20 min in een op 200 °C voorverwarmde oven tot ze goudgeel zijn.
- Mix de soep fijn, kruid met peper en zout.

Afwerking
Serveer de soep in diepe borden en bestrooi rijkelijk met de fijngesnipperde peterselie en de schilfers pecorino. Versier elk bord met 2 bladerdeeghapjes met zalm.

Geen opmerkingen: