maandag 6 augustus 2007

Banana bread
Of bananencake. Een recept van Ann via Kokeneten. Ik heb het met blauwe bessen gemaakt en tiengranenmeel. En het was echt jummie. Een beetje als Granny-koeken, vond Stijn.

Ingredienten (voor 1 cake)

100 gr boter (kamertemperatuur)
150 gr suiker (rietsuiker geniet mijn voorkeur)
2 eieren
150 gr gewone zelfrijzende bloem
150 gr volkoren bloem tarwebloem of volkorenmeel
theelepeltje bakpoeder (omdat volkorenmeel of tarwebloem niet zelfrijzend zijn)
een snuifje zout
een zakje vanillesuiker (een theelepel extract is ook goed)
3 zeer rijpe bananen (geplet)
een handvol gehakte walnoten (of heerlijke bosbessen!)

Bereidingswijze

Begin alvast met de oven voor te verwarmen op 180 graden Celsius en de bakvorm(en) in te vetten met een stukje boter en dan wat bloem losjes instrooien als antikleef.

De boter zacht laten worden en er de suiker onder roeren tot het luchtig is. Voeg een voor een de eieren erbij en alles goed door elkaar kloppen.
Voeg bij de zelfrijzende bloem het bakpoeder, snuifje zout en het volkoren meel, meng goed en giet het botermengsel erbij en dan goed dooreen roeren of kloppen of mixen. (Omdat mijn mixer kapot is en het deeg in dit stadium nogal stug is doe ik het met een vork.) Als de bananen nog niet geplet zijn, doe je dat nu en voeg dat bij het deeg, ook de vanille en de noten of de bosbessen. Goed mengen.

Deeg in de ingevette bakvorm, in de voorverwarmde (180 gr) schuiven en bakken. Naargelang de oven, 50 - 60 minuten. (Controleer al eens na 50 min. door een ijzeren of houten pin door het midden te prikken, als er niets blijft aankleven is het klaar, als er wat deeg blijft hangen, geef je de cake nog een extra 5 min. en probeer het daarna nog eens.) Na het bakken laat je de bakvorm een tiental minuutjes afkoelen en haal je pas dan de cake eruit.

Geen opmerkingen: